Обележен Мећународни дан енергетске ефикасности

Међунардни дан енергетске ефикасности обележен је у Основној школи “Милутин и Драгиња Тодоровић”.

Ученици четвртог разреда кроз наставу уче о енергији ветра и сунаца, а како у очима млађих основаца изгледа енергетска ефикасност видело се на цртежима који су настали у оквиру Конкурса “Цртај за енергију” Њихови старији другари, ученици шестог и седмог разреда учествовали су у обележавању играјући образовну игрицу “Играј за енергију”.

Међународни дан обележен је под покровитељством Министарства рударства и енергетике, града Крагујевца и немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

У холу школе су изложени најбољи цртежи четвртака који су на маштовит начин представили шта значи енергетска ефикасност.

Још од предшколских дана, деца уче како да уштеде енергију, шта је важно за очување животне средине, како се користе природни ресурси.

Најбољи цртежи постављени су у школском холу, а најуспенији учесници Конкурса “Цртај за енергију” добили су симболичне награде.

Старији основци, ученици шестог и седмог разреда обележили су Међународни дан енергетске ефикасности кроз едукативну игрицу “Играј за енергију”.

Градски енергетски менаџер наводи да уштеда у дањинском грејању износи 27 одсто.

У последње четири године радило се на обнови школске столарије која је условила уштеду на даљинском грејању и електричној енергији што износи око 500 хиљада евра.

Основна школа “Милутин и Драгиња Тодоровић” је у предходном периоду постигла изузетну енергетску ефикасност имајући у виду да је у овој школи замењена столарија и урађена зидна изолација.

На овај начин остварени су бољи услови рада у школи кажу наставници и ученици.

У нашој земљи 70 одсто енергије долази из угља. Сваки киловат који уштедимо доприноси чистијем ваздуху и здравој животној средини.

Начин на који можемо да уштедимо енергију је једноставан. Употреба лед сијалица, пажљиво коришћење електричне енергије, изолација кућа и замена старе столарије само су неке од мера енергетске ефикасности.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *