Обележена 106. годишњица од стрељања словачких војника у Крагујевцу

Полагањем венаца на Словачком војном гробљу у Крагујевцу, обележено је 106 година од стрељања словачких војника у Првом светском рату, 21. јуна 1918. године.

Венце су положили амбасадор Словачке Михаил Павук, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, члан Градског већа Александар Милошевић, представници Министарства одбране, СУБНОР-а и удружења грађана.

Сваке године на Меморијалном комплексу на Становљанском пољу сетимо се 44 храбра припадника 71. пешадијског пука који су дигли глас против бесмисла рата.

Њихова жртва и спомен обележје симболизују братске односе српског и словачког народа.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања има програм традиционалног обележавања значајних датума у историји Србије међу којима је и 21. јун.

Пријатељство словачког и српског народа је вековно, а словачки војници који су на овом месту страдали исписали су славну историју свога народа, Крагујевца и Србије. 

Град Крагујевац не заборавља жртву словачких војника, брине о споменику подигнутом у њихову част и негује културу сећања.

У последњој години Првог светског рата избила је побуна војника 71. Аустро-угарског тренчинског пешадијског пука у коме је било највише Словака и Чеха.

Војници овог пука стигли су у Крагујевац из Русије и били су под снажним утицајем Октобарске револуције тако да су устали против својих старешина.

Због таквог чина суђено им је преким судом, а затим су на Становљанским пољима и стрељани 21. јуна 1918. године.

На том месту данас се налази Меморијални комплекс.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *