Обележена Међународна недеља глувих у Крагујевцу

Поводом Међународне недеље глувих и Дана заковних језика у Спортском центру „Искра“ организована је промоција пројекта „И тишина своје звуке има“.

У оквиру промоције приказан је истоимени филм и представљен рад КУД-а Јаков Петровић Бједов.

Сваке године последње недеље септембра у целом свету организују се различите активности са циљем да се укаже на потребу социјалне интеграције особа са инвалидитетом и значај знаковног језика.

Удружење глувих и наглувих Шумадијског округа и ове године је пригодним програмом обележило Међународну недељу глувих и Дан знаковних језика.

У Спортском центру „Искра“ представљен је пројекат под називом „И тишина своје звуке има“ у оквиру кога је приказан и краткометражни филм „И тишина своје звуке има-Културна баштина на знаковном језику“.

У оквиру програма обележавања Међународне недеље глувих представљени су и нови флајери којима се скреће пажња на неопходност одговарајућег комуницирања са глувима у време епидемије Корона вируса.

Град Крагујевац даје пуну подршку свим активностима Удружења глувих и наглувих Шумадије.

Процењује се да у свету има више од 45 милиона људи који пате од неке врсте оштећења слуха.

Због комуникационих и информационих баријера глуви и наглуви се свакодневно суочавају са многобројним проблемима.

Познавање знаковног језика већег броја људи, укључивање особа са инвалидитеом у ширу друштвену заједницу и промоција запошљавања што већег броја глувих неке су од порука које се шаљу сваке године када се обележава Међународна недеља глувих и Дан знаковних језика.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.