Обележена недеља здравља уста и зуба у вртићу Полетарац

Поводом недеље здравља уста и зуба Институт за јавно здравље и Завод за стоматологију организовали су посету вртићу “Полетарац”.

Том приликом малишанима су уручене дечје пасте за зубе, а могли су и да погледају представу и информишу се о значају одржавања оралне хигијене.

Сваке године у трећој недељи маја Институт за јавно здравље Крагујевац и Завод за стоматологију у сарадњи са предшколским установама “Нада Наумовић” и “Ђурђевдан” обележавају Недељу здравља уста и зуба.

Тако су и ове године за предшколце организована предавања о значају одржавања здравља и хигијене уста и зуба, а за најмлађе припремљени поклони – дечје пасте за зубе.

О значају оралног здравља говорили су представници Завода за стоматологију.

С обзиром на то да су млечни зуби посебно осетљиви и погодни за настанак каријеса, родитељи би требало да деци свакодневно одржавају оралну хигијену, а са том навиком се почиње након ницања првих зуба.

Истраживање о оралном здрављу деце у Србији које је спроведено у претходне две године показало је да у Србији 13,4 одсто деце узраста од 12 до 36 месеци има један или више каријесних млечних зуба, као и да у овом узрасту више од половине најмлађих свакодневно конзумира слаткише, који су међу највећим претњама за настанак зубних обољења.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *