Обнова ограде око Саборне цркве у Крагујевцу

Уз благослов епископа шумадијског господина Јована и уз подршку града Крагуејвца и канцеларије за верска питања Владе Републике Србије у Крагуејвцу је почело комплетно обнављање ограде око Саборне цркве, односно дела који припада улици Бранка Радичевића.

Уколико временски услови дозволе, ограда би требало да буде замењена до почтека новембра.

Постављена тридесетих година 20 века, ограда око Саборног храма у Крагујевцу је почела да тоне.

Угрожавала је безбедност пролазника. На прагу још једне зиме и периода падавина, замену ограде више није било могуће одлагати.

Радови су почели, али их је кишна седмица и прекинула привремено.

Саборни храм у Крагујевцу је посвећен празнику Успења Пресвете Богородице. План за изградњу израђен је 1866. године.

Одборници крагујевачке општине су донели решење, које је упућено ондашњем Начелству Округа Крагујевачког, да се црква изгради и да технички надзор врши Андреја Андрејевић, који је направио план цркве.

Као почетак градње Саборне цркве одређен је, 12. јул 1869. године. Малолетни кнез Милан Обреновић, положио је темељ нове цркве. Изградња храма је завршена 1884. године.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Обнова ограде око Саборне цркве у Крагујевцу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *