Обратити пажњу на пасоше

У јеку туристичке, односно сезоне путовања, грађани Србије треба да обрате пажњу на рок важења пасоша, како пунолетних лица тако и деце.

Са граница земаља Европске Уније враћају се грађани којима путна исправа истиче у тренутку летовања и три месеца после повратка у земљу, што значи да Крагујевчани који путују у овом периоду у земље Европске Уније треба да имају пасоше који важе до краја године.

Путне исправе за децу до три године важеће су три године, док 5 година важе за децу од треће до 14. године.

У јеку туристичке сезоне, поведени обавезама око припреме за летовање претходне недеље, дешавало се, да се породице врате са граница земаља Европске Уније, јер претходно нису обратили пажњу на рок важења путне исправе.

Надлежни из Полицијске управе у Крагујевцу, подсећају грађане да би избегли непријатности када је обично касно, а то је отприлике на више од пола пређеног пута до мора, провере да ли имају важеће пасоше, и што је још битније, да провере да ли је пасош њихов, а не њихових укућана.

Дешавало се небројено пута да у брзини, путници не погледавши чији су пасош укућана понели са границе буду враћени кући. Уз то, не обраћа се пажња на датум издавања пасоша за децу. Правила уједнињене Европе су стриктна и јасна. Малолетна, али и пунолетна лица морају да поседују важећу путну исправу. Чак и три месеца после повратка кући.

У служби за издавање путних исправа Полицијске управе у Крагујевцу нема гужве.

Препоруке којих се вреди придржавати пре поласка на пут су корисне и далеко јефтиније од нервирања, изгубљеног новца и времена, што свог, што својих сапутника рецимо из аутобуса који су и по неколико сати чекали уз пут да фамилија донесе пасош заборавном путнику док је група још била на територији Србије.

Животне ситуације су различите од комичних до невероватних и истина је да се могу сваком догодити, али повећана концентрација и пажња никада нису на одмет.

Предствници службе за издавање путних исправа Полицијске управе у Крагујевцу апелују на Крагујевчане да воде рачуна о својим пасошима док су на одмору, јер се непријатност уколико се изгубе у иностранству вишеструко умножава за трошкове и проналажење пута до Амбасаде Србије.

По повратку у земљу, пријава односно издавање решења о поништеном изгубљеном пасошу кошта додатних 2 хиљаде, па укупан трошак уколико се изгуби и мења пасош на крају износи 6 хиљада динара. Још мало па као пола цене летовања.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *