Обука за писање пројеката за ЕУ фондове

Савет Европе подржао је програм обуке запослених у Градској управи, локалним институцијама и предузећима чији је оснивач Град, а који већ три године спроводи Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Тренинг обухвата упознавање са механизмима за писање пројеката, којима се конкурише ка европским и фондовима из државног буџета.

Први у низу тренинга одржава се за запослене из крагујевачке локалне самоуправе, а како је Европска Унија финансијер овог програма, Регионална агенција спровешће истоветне обуке за јединице локалне самоуправе Шумадијског округа.

Реформа јавне управе од пресудног је значаја на путу приближавања Европској унији и начелима на којима функционише, као што су: транспарентност, одговорност, делотворност рада органа институција јавне власти и пружање ефикаснијих услуга грађанима и привреди.

Први и основни корак је промена свести запослених и културе пословања у оквиру јавне управе.

На путу ка европским интеграцијама локална самоуправа носилац је промена.

Њени ресурси зато морају да буду ефикасни и упознати са применом модерних инструмената за обезбеђивање новца, односно треба да знају да пишу пројекте којима се конкурише како од Европских фондова, тако од наших министарстава.

Обука је значајна за запослене у градској управи, предузећима и установама чији је оснивач град, јер свака локална самоуправа треба да буде поуздан сервис за грађане.

Програм обуке запослених у локалним самоуправама реализује се у циљу унапређења управљања људским ресурсима и успостављања оперативног система њиховог стручног усавршавања.

Спроводи се од марта 2016. и трајаће до краја ове године, са укупним буџетом од 2 милиона евра.

Подршку су пружили Савет Европе, Министарство државне управе и локалне самоуправе и Стална конференција градова и општина.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *