Обука за вршњачке едукаторе

У просторијама Црвеног крста Крагујевац организована је обука за вршњачке едукаторе, ученицима Прве крагујевачке гимназије.

Циљ обуке је да допринесе развоју безбедног окружења у којем ће деца бити заштићена од свих облика насиља.

Пројекат се реализује у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану, који финансира Европска унија, а спроводи програм Уједињених нација за развој.

Право на заштиту од свих облика насиља представља основно право сваког детета.

Jавности су познати појединачни случајеви вршњачког насиља како у више општина Шумадијског округа тако и у Крагујевцу.

Према подацима Полицијске управе Крагујевац у 2017. години од 180 безбедносних догађаја на територији Шумадијског управног округа чак 150 било је у Крагујевцу. Oд тога почињено је 21 кривично дело и 18 прекршаја.

Да би се смањио ниво вршњачког насиља, Црвени крст Крагујевац организовао је обуку вршњачких едукатора за 38 ученика Прве крагујевачке гимназије.

Они ће кроз радионице и предавања малишанима говорити о ненасилном решавању сукоба, прихватању различитости и толеранцији међу вршњацима.

Стручњаци тврде да је против вршњачког насиља најбоље борити се непрестаном причом о њему и указивањем на овај проблем.

Вршњачки едукатори ће тематским манифестацијама ученицима основних школа указати на овај велики проблем како би се стопа вршњачког насиља смањила и развили бољи односи међу децом.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.