Очекује нас сунчана јесен

Климатолози предвиђају да нас у будућности чекају периоди екстремног времена, у коме ће се нагло смењивати јаке суше и обилне поплаве.

Начелник Одељења за мониторинг климе и климатске прогнозе Јасминка Смаилагић, каже да је Србија као и већи део света, жртва глобалног отопљавања, које узрокује раст просечних температура и нагле прелазе из зиме у лето.

Предвиђа се да ће просечне температуре од децембра до марта наредних деценија порасти за 2,5 степена, док ће се количина падавина смањити за десет одсто.

Од петнаест најтоплијих зима у историји, чак 11 је забележено у 21 веку.

Прогнозе кажу да ће се овај тренд наставити и у будућности, тако да можемо очекивати да до 2050. године просечна температура порасте за 2,5 степена, а до краја века чак за четири степена.

Већ деценијама због наглих климатских промена у Србији имамо „наопака“ годишња доба.

Иако смо до сада имали више топлих лета него зима, у последње време то се мења, па тако долази до наглих прелазака из веома топлих у веома хладне периоде.

Изгубило се оно право јесење и пролећно време, али ове године очекује нас сунчана јесен.

Тешко је прецизирати какве ће нам бити зиме у будућности, али сигурно је да ће бити много више благих него изразито ледених зимских периода.

Једно је сигурно – имаћемо нагле прелазе из јаких суша у велике поплаве, а Србија променом климе постаје и погодно тло за топлотне таласе, шумске пожаре и друге елементарне непогоде.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *