Очување и заштита акумулације Гружа

Утврђивање мера за очување зоне санитарне заштите акумулације Гружа, основни је циљ формирања Радне групе која ће се бавити том проблематиком.

С обзиром на то ова акумулација у укупном снабдевању Крагујевца пијаћом водом чествује са 70%, елиминација свих фактора који доприносе њеном загађењу требало би да буде приоритет надлежних не само на локалном, већ и националном нивоу.

На иницијативу еколошких удружења, крагујевачког „Водовода“ и Института за јавно здравље, град Крагујевац је формирао Радну групу чији је задатак да дефинише мере које ће помоћи да се акумулација Гружа квалитетно и трајно заштити.

Идеја је да у решавању овог проблема учествују представници министарстава пољопривреде, грађевинарства и заштите животне средине и инспекцијских служби Општине Кнић, с обзиром на то да се језеро налази на њеној територији, као и сви други носиоци јавних овлашћења који могу да утичу на узрочнике загађења језера.

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ редовно упозорава на евентуалне нежељене последице по Крагујевац и његове становнике, уколико се изгуби контрола над акумулацијом Гружа, односно квалитетом воде за пиће.

У „Водоводу“ сматрају да без интервенције државе овај проблем неће бити решен и надају се да ће до тога доћи у најскорије време.

Представници Радне групе наглашавају да постоје законски оквири који врло јасно дефинишу ову проблематику.

Од надлежних инспекцијских служби очекују да ураде све што је њиховом делокругу, како би ово питање било решено на квалитетан и за грађане Крагујевца прихватљив начин.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *