“Од Дивостинке до QR кода”

Град Крагујевац учествоваће на конкурсу за титулу „Престоница културе 2023.“ који је отворен до почетка септембра.

Престижна титула доприноси децентрализацији културе.

Циљ програма је, да се у локалној самоуправи која понесе то звање оснаже кључни фактори развоја културе,подстакне уметнички и туристички развој, као и доношење стратегије културног развоја на локалном нивоу.

Град Крагујевац својим културним наслеђем, старалаштвом, универзитетом, постојањем 11 установа културе и великог броја удружења грађана регистрованих за обављање културне делатности има прилику, потенцијал да учествује на престижном конкурсу.

Чињеница да је пре две године профилисао 25 традиционалних манифестација и програма утиче да у овом подухвату можда има и предност у односу на остале кандидате.

Богата историјска баштина и низ дугогодишњих разноврсних, међународних програма позиционирају Крагујевац на културној мапи Србије, а Крагујевац препоручују за престоницу културе за две године.

Престижна титула значила би много за даљи развој културне понуде.

У изабраној локалној самоуправи створиће се услови за решавање дугогдишњих проблема у области културе.

Осмишљавање нових и освежавање постојећих програма уз веће укључивање грађана и уметника у процес креирања културних политика на нивоу локане заједнице неминовно ће развијати и туризам.

Слоган односно радни назив за који се опредељује град Крагујевац у изради документа за аплицирање на конкурс „Престоница културе 2023.“ је – Од Дивостинке до QR кода.

Винчанска фигурина жене, мајке симболизује у овом случају рађање културе и њен пут до дигиталне епохе.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *