Од септембра социјална услуга – лични пратилац детета са инвалидитетом

Приоритети социјалне заштите на подручју града Крагујевца у наредном периоду биће подршка угроженим породицима, особама са инвалидитетом, боља заштита деце, старијих и маргинализованих група.

Очекује се, и да у току године, ребалансом буџета буду обезбеђена средства за подршку породицама које имају тројке или четворке рођене у једном порођају пре 2018. године, најавила је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за социјалну и здравствену заштиту.

Од 1. Јула 2018. Године пристигла је Одлука која се примењује у оквиру Закона о финансијској подршци породици са децом, а односи се на новчану помоћ породицама са трећим и четвртим дететом.

Сва деца рођена после тог периода, односно мајке које у једном порођају на свет донесу три или четири бебе остварују то право и огледа се у примању 120 једнаких месечних рата новца до 10 године живота детета.

Од јесени град Крагујевац уводи још једну социјалну услугу.

Лични пратилац детета са сметњама у развоју. Лични пратилац ће бити доступан само после мишљења интерсекторске комисије.

Ресору социјалне заштите града Крагуејвца у наредном периоду предстоји обиман посао, а односи се на обнављање лиценци за услуге.

Од 15 социјалних услуга које су доступне, половина је прошла поступак.

Потом, радиће се на формирању дневног боравка за децу са аутизмом.

Предстоји и израда Стратегије социјалне заштите која ће бити рађена у сарадњи са представницима удружења Особа са инвалидитетом, Центром за социјални рад и центром за пружање социјалних услуга „кнегиња Љубица“.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *