Одборници локалног паралмента расправаљају о ребалансу буџета

Извршење овогодишњег буџета је 87 процената, што је задовољавајуће, оценио је образлажући други ребаланс локалног буџета члан Градског већа за финансије Ненад Станишић.

На измене у градској каси, односно смањење са 9,2 милијарде динара на близу 9 милијарди и 100 милиона, највише су утицали непланирани расходи по основу изгубљених судских спорова, као и нереализовани пројекти као што су реконструкција Центра за социјални рад и Друге техничке школе који су пролонгирани за наредну годину.

Са друге стране, планирани приходи од продаје градског грађевинског земљишта нису се остварили.

Смањење средстава у буџету због увећаних расхода утиче на реализацију капиталних инвестиција које су најављене, рекао је Станишић.

Критикујући ребаланс буџета, представници опозиције су нагласили да је буџет нереално планиран, као и да су средства за социјалу смањена, а увећана су издвајања за опште јавне услуге и економске послове.

Такђе, буџет је представљен као развојни, а инвестиције нису реализоване, тврде опозициони одборници.

Одборници Заједно за Шумадију критикују финмансијску ситуацију и подсећају да су и раније указивали да је град презадужен и да су нереализоване инвестиције показатељ да је град у те псолове „ушао“ без новца.

Пореска стопа се ове године неће мењати, али ће бити корекција просечне цене квадратног метра која утиче на износ пореза.

Биће упућена и препорука ЈКП Шумадија и ПД Енергетика за репрограмирање дуговања које грађани имају према ова два предузећа за комуналне услуге.

На дневном реду су и финансијски извештаји и промене планова привредних друштава и установа културе.

Одборници су на почетку сееднице минутом ћутања одали пошту преминулој новинарки Радио-телевизије Крагујевац катарини Мировић.Уз усвојене две допуне, на дневном реду је укупно 20 тачака.

Расправа о другом ребалансу буџета изазвала је највише полемисања између одборника владајуће коалиције и опозиционих представника.

Отварале су се дискусије о проблемима у аграру, говорило се о водоводној и канализационој мрежи, реконструкцији фасада, изградњи Бресничког моста, улагању у иуградњу и реконструкцију дечјих игралишта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *