Одобрени први повољни кредити за ликвидност

Сви привредници који су због епидемилошке ситуације и ширења корона вируса остварили губитке у пословању, могу да искористе помоћ Министарства финансија.

У Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа тврде да је јако велико интересовање, како привредних друштава тако и предузетника ова два региона, за коришћење помоћи у виду повољних кредита за текућу ликвидност.

Од почетка кризе до средине априла 955 привредних субјеката било је у блокади, 1500 фирми морало је значајно да смањи производњу или је потпуно прекине, а око 125.000 радника због епидемије упућено је на принудни одмор, показују подаци Привредне коморе Србије.

Држава ће бити подршка за опоравак, а да би остварила помоћ, предузећа морају да отворе наменски рачун код пословних банака.

Заинтересовани привредници могу да искористе и кредите које је Министарство финансија понудило како би помогло умањивању ефеката кризе изазване корона вирусом.

Право да се пријаве имају предузетници, задруге, микро, мала и средња привредна друштва која су у већинском приватном и задружном власништву и обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност.

Основни услов за добијање кредита је да привредник у периоду од 15. марта до дана подношења захтева није смањио број радника више од 10 одсто, као и да то не чини ни три месеца након добијања средстава.

Одлуком Фонда за развој, одобрени су први кредити намењени за одржавање текуће ликвидности предузећа за 25 привредника, у укупној вредности од 729 милиона динара.

Новац ће добити 20 правних субјеката из сектора микро, малих и средњих предузећа и пет предузетника. У овим фирмама запослено је око 1900 радника.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *