Одржан дискусиони форум „Агроекологија у виноградарству“

У измењеним околностима и путем зум платформе, Развојни бизнис центар Крагујевац организовао је дискусиони форум на тему „Агроекологија у виноградарству“, који је пратећи пројекат програма „Аактивности агроеколошког управљања виноградима у функцији стратегије очувања околине“.

Реч је о међународном пројекту који се реализује у Јадранско- јонској регији.

Пројекат финансира  Европска унија кроз европски развојни регионални фонд и ИПА приступне фондове.

У наредном периоду очекују се и детаљна истраживања о тренутном стању примене агроекологије у виноградарству у Шумадији и на подручју три Мораве.

Пројекат реализује десет партнера и девет придружених из Италије, Словеније, Србије, Грчке и Црне Горе са основном идејом да се заштите виноградарске регије применом одрживих модела виноградарства.

Носилац пројекта је Развојна агенција ВЕГАЛ из Италије, док  је Развојни бизнис центар Крагујевац одговорни партнер за имплементацију пројектних активности у Србији у сарадњи са Удружењем винара Шумадије и Општином Топола.

Интезивно управљање виноградарством дугорочно води негативним ефектима по земљиште, воду, квалитет ваздуха, биодиверзитет и услуге екосистема.

Све то може изазвати промене осетљивих станишта и традиционалних пејзажа.

Нижа емисија штетног угљен диоксида и нижи ниво употребе пестицида и покушај да се виноградарство и производња вина развијају одрживо у складу са очувањем животне средине су крајњи циљеви и очекивања од пројекта.

Дискусиони форум окупио је овдашње винаре, виноградаре и представнике релевантних институција за овај сектор пољопривреде.

Своја искуства су изразили и представници локалних самопурава као и удружења.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *