Одржан округли сто о безбедности радника

У Крагујевцу је одржана завршна конференција двогодишњег ИПА пројекта Европске уније који се бави безбедношћу и заштитом здравља на раду, законским новинама, стратешким правцима, примерима добре праксе, актуелним кампањама.

Округли сто био је посвећен актуелним темама у овој области.

Нова решења предвиђају се у Нацрту Закона о безбености на раду.

Кључна новина је да ће сви српски послодавци морати да плате осигурање свих запослених од повреда на раду.

Завршна фаза пројекта окупила је у Крагујевцу представнике удружења која се баве заштитом на раду, цивилног сектора, јавних институција, синдиката, специјализованих компанија којима је то основна делатност.

Говорило се о Стратегији безбедности на раду у Републици Србији, Акционом плану за њено спровођење, радној верзији Нацрта закона усаглашеној на радној групи, као и начелима за израду Нацрта закона о осигурању од повреда на раду.

Једини пројекат који се бави безбедношћу на раду на регионалном нивоу подржала је Европска комисија.

Ослоњен је на националну Стратегију о бзбедности на раду од 2019. до 2022. која је резултат заједничког рада невладиног сектора и струке која се бави овом облашћу.

Ново решење у нацрту Закона о безбедности на раду прописује да ће убудуће инспекторима бити омогућено да, уколико уоче неправилности на градилиштима, односно процене да је небезбедно по раднике, могу одмах да га затворе на осам дана, јер су градилишта била претходних година места где су се дешавале повреде са смртиним исходима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *