Одржана 15. Ноћ музеја у Крагујевцу

Крагујевачке установе културе, у Ноћи музеја, отвориле своја врата љубитељима уметности. 

Ова међународна културна манифестација организује се широм света, а ове године, поводом обележавања завршетка Првог светског рата, тема је “Победе и победници”.

Међународна манифестација Ноћ музеја одржана је 15. пут у Србији а Крагујевац је један од градова који се придружио овом јединиственом културном спектаклу.

Ове године инспирација за тему била је  победа у Првом светском рату а оргнизатори су се потрудили да симбол победе пренесу на уметност, културу, науку и све оно што нас чини важнијим и вреднијим.

У овогодишњој Ноћи музеја учествовале су крагујевачке установе културе, факултети, музеји и галерије чија су врата за посетиоце била отворена до касно у ноћ.

Природно математички факултет након низа победа у науци које је постигао у прошлој години своју поставку у Ноћи музеја назвао је Знање увек побеђује.

Посетиоци су активно, заједно са професорима истудентима учествовали у бројним експериментима, добијали одговоре на сва питања, решавали математичке ребусеи видели нека од најновијих достигнућа у области биологије и зоологије.

Посебну пажњу младих љубитеља науке привукле су презентације из области обновљивих извора енергије.

У Спомен парку Крагујевачки октобар отворена је изложба Ото Лого, снага материје и облика где су представљене скулптуре, графике и цртежи великог вајара.

Изложени радови део су уметникове личне заоставштине у којој се могу видети дела рађена у времеском периоду дугом преко четири деценије.

У оквиру манифестације Спомен парк организовао је за све заинтересоване посетиоце бесплатну туру мини-бусом по меморијалном парку уз стручно вођење кустоса.  Ове године Дом омладине се определио за програм у коме је крагујевчанима визуелно представио заборављену магију биоскопа.

Изложба старих филмских плаката из колекције Слободна Миловановића подсетили су домаћу публику на неке од култних филмова али и биоскопе који су некада радили у нашем граду.

Разноврстан програм обележио је 15. по реду Ноћ музеја у којој су обележене победе у животу, уметности, култури и науци.

У јединственом културном спектаклу учествовале су скоро све установе културе и образовања чиме се Крагујевац својим програмом придружио европским и светским метрополома.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *