Одржана седница Социјално економског савета

У Крагујевцу је одржана 87. седница Социјално економског савета у циљу усаглашавања ставова синдиката, послодаваца и локалне власти око широког круга проблема у области остваривања права на рад.

Крагујевац је добар пример средине у којој се дијалог између послодаваца, запослених и синдиката одвија уз подршку локалне власти.

То се показује на примерима када је град Крагујевац помогао у налажењу решења за раднике Фијата 2010. године и 2017. када је укинута трећа смена у фабрици, али и на примеру проналажења најбољих решења за предузећа Застава Инпро, Графопромет и Шумадија дес.

Седници социјално економског савета присуствовали су представници синдиката, Уније послодаваца и града Крагујевца, али не и ресорни министар Зоран Ђорђевић.

Унапређење привредног амбијента је немогуће без основног постулата на кома почивају демократске вредности, а то је: решавање проблема дијалогом.

Први Социјално економски савет Републике Србије основан је 2001. године на основу Споразума који су закључили Влада Србије, Савез самосталних синдиката, Уједињени грански синдикат „Независност“, Асоцијација слободних и независних синдиката и Унија послодаваца Србије. 2004. године донет је Закон о овом телу које тако добија и нормативни оквир за функционисање.

Успостављање и развој социјалног дијалога је непрестана борба за остваривање економских и социјалних слобода и права запослених.

Крагујевац је колевка индустрије, радничког покрета, али и бројних штрајкова који су у прошлости, али и данас пресудно утицали на положај радника.

Локална власт увек је подржавала раднике, изјавио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић и додао да се седнице локалног Социјалног савета не одржавају често, али да то не значи, да чланови нису упознати са ситуацијом у граду и да ће се убудуће одржавати редовније.

Социјално економски савет брине о економском положају запослених, послодаваца, подстиче мирно решавање спорова, инсистира на развоју културе дијалога.

Седницу Социјално економског савета обележио је и конкретан предлог представника Самосталних синдиката Србије.

Социјално економски савет имаће ове године много посла, с обзиром на то да Србији предстоји укидање забране запошљавања у јавном сектору, али и увећање зарада запослених у том сектору.

Следећа седница Социјално економског савета биће одржана 25. марта у Београду уз учешће савета Републике Српске и Грчке.

У току су преговори и са Социјално економским саветом Француске који би водили заједничке седнице са колегама из Србије.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *