Одржана трибина Урбана регенерација Војно-техничког завода

У организацији Друштва инжењера и техничара Крагуjeвац, на Факултету инжењерских наука одржана је трибина на тему Урбана регенерација Војно-техничког завода.

Општи интерес је да се простор ВТЗ, са својим грађевинама од културно-историјског значаја, заштити од пропадања и стави у функцију садржаја, који би омогућили његову самоодрживост.

Ово подразумева очување, реконструкцију и могућност пренамене појединих објеката, али и изградњу нових, а све то као део свеобухватног и комплексног пројекта урбане обнове и регенерације овог комплекса.

Пренамена и поновно коришћење индустријске грађевине као објекта „креативне индустрије“ и формирање нових, сликовитих и свима доступних амбијената, даће импулс за трансформисање овог простора у фокусну тачку културног живота града и шире и знатно ојачати културни идентитет града и социјалну кохезију његових грађана, кроз њихово учешће у културном животу града посредством разноликих садржаја „новог“ ВТЗ, што ће свакако имати и вишеструке позитивне ефекте који утичу на локални економски развој.

На тему ревитализације ВТЗ-а одржани су бројни панели и трибине који су укључивали академску и стручну заједницу, али и заитересоване грађане и до сада је према речима градског урбанисте Ивана Радуловића регистровано двадесетак идеја о могућој намени ове културно-историјске целине и објеката који се у њој налазе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *