Одржано предавање „Појам и значај институције омбудсмана“

Локални омбудсман града Крагујевца, Јелена Миливојевић, је на Правном факултету у Крагујевцу студентима одржала предавање „Појам и значај институције омбудсмана“.

Предавање је организовала Клиника за радно-социјално и управно право крагујевачког Правног факултета. Локални обмудсман града Крагујевца је студентима говорила о историји и значају институције омбудсмана, и њеном устројству у европским друштвима. У Србији, Институт Заштитника грађана је установљен 2005. године, а две године пре тога, своју канцеларију је добио град Крагујевац.

Канцеларија локалног омбудсмана града Крагујевца је једна од најстаријих  у Србији, основана 2004. године, а успостављена је 2003. године када је Скупштина града Крагујевца усвојила Одлуку о Градском грађанском браниоцу. То је  Крагујевац сврстало међу прве локалне самоуправе у Србији које су имале канцеларију омбудсмана. Говорећи о пракси поступања са грађанима и грађанкама, Миливојевић је нагласила да је канцеларија надлежна за притужбе из повреде права пред  локалном самоуправом и предузећима и органима који су у надлежности локалне самоуправе, али да се радо консултативно укључује у решавање и повреде мањинских и људских права, права детета и породичног права. Како је саопштено, Канцеларија локалног омбудсмана града Крагујевца и Правни факултету Крагујевцу потписаће и протокол о даљој сарадњи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *