Оджан још један скуп „Правда за Николину“

Симболично, на месту где је у саобраћајној несрећи, трагично страдала 13-огодишња Николина Јанковић, одржан је још један, четврти, скуп „Правда за Николину“ који је организовала њена породица.

Јанковићима су се данас придружили и родитељи деце чија су деца као пешаци страдали у другим градовима у Србији у последњих месец дана.

Од надлежних захтевају да се, у склопу измена Закона о безбедности у саобраћају, пооштри казнена политика за починиоце тешких кривичних са фаталним исходом, као и да возачи аутомобила који усмрте пешаке на пешачким прелазима изрицање казне чекају у притвору.

Уколико учесник у саобраћају непоштовањем правила угрози безбедност других, а притом његова дела доведу до смрти најмање једне особе, може му бити одређена затворска казна од две до 12 година, наводи се у Кривичном законику.

Ова казна износила је до 2006. три до 15 година, али је те године ублажена. Ова одредба се односи на оне који преступе начине са умишљајем и највиша је казна за кривична дела почињена у саобраћају, док се за такво кривично дело из нехата може провести иза решетака од једне до осам година.

Напоре Јанковића подржавају и други родитељи чија су деца страдала у саобраћајним несрећама – Мелисе из Новог Пазара, Давида из Сомбора, Максима из Обреновца, Богдана из Власотинца.

Отац седмогодишњег Богдана, који је настрадао 18. септембра када га је возач аутомобила прегазио док је био на малој бицикли, поред тротоара, у непрометној улици у Власотинцу, Александар Гавриловић каже да је дете страдало, а да возач није добио никакву казну, да нема елемената кривичног дела и да је предмет је архивиран.

Окупљени грађани који су дошли да подрже захтеве породица настрадале деце, након обраћања родитеља, са транспарентима у рукама прелазили су пешачки прелаз где је погинула Николина Јанковић како би још једном указали на угоржену безбедност пешака у Србији.

Према речима Вере Јанковић из Крагујевца, мајке тринаестогодишње Николине која је преминула 01. јануара ове године, након више од 20 дана коме, возач који је усмртио њену ћерку и даље је на слободи.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *