Опрез у саобраћају за време празника

Aгенција за безбедност саобраћаја позива све учеснике у саобраћају да у време првомајских и ускршњих празника буду додатно опрезни у саобраћају, јер се очекује повећан обим саобраћаја на путевима, као и повећано учешће осетљивих категорија у саобраћају.

Већи је интензитет локалних кретања, повећан број мотоцикала, бицикала и мопеда, као и већи број пешака.

Анализе које спроводи Агенција за безбедност саобраћаја указују на то да су најчешћи фактори настанка саобраћајних незгода са настрадалим лицима у време првомајских празника неприлагођена брзина и вожња под дејством алкохола.

“Апелујемо на возаче да буду стрпљиви и толерантни, да прилагоде брзину кретања условима на путу и поштују ограничења, као и да не управљају возилима под дејством алкохола и психоактивних супстанци. Пешацима и бициклистима саветујемо да буду опрезни, уочљиви за друге учеснике и адекватно осветљени. Мопедистима и мотоциклистима поручујемо да се адекватно припреме за путовања, користе кациге и заштитну опрему и поштују прописе. Возаче и путнике у аутомобилима подсећамо да су у обавези да користе сигурносне појасеве и исправно превозе децу у адекватним ауто-седиштима за децу. Позивамо све учеснике у саобраћају да буду посебно опрезни и да својим понашањем не угрожавају себе ни друге, већ да допринесу повећању безбедности саобраћаја на улицама и путевима у нашој земљи“, стоји у саопштењу Агенције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *