Оружари протествовали – менаџмент сматра да су захтеви нереални

Радници „Застава оружја“ данас су протествовали испред Народне Скупштине у Београду и исказали незадовољство због усвајања новог Закона о наоружању и војној опреми.

Око 900 радника ове фабрике сматра да је Закон веома штетан и да ће се катастрофално одразити на положај радника и производњу. Радници се противе и приватизацији.

Са друге стране менаџмент фабрике сматра да синдикат „Застава оружје“ износи неистине у јавност и прикрива изузетне ретзултате које остварује ова фабрика, тврди директор Милојко Брзаковић.

Фабрика „Застава оружје“ има уговорене послове током 2018. и половине 2019. године.

Услови рада запослених су на високом нивоу, радници имају најсавременију ХТЗ опрему, просечна плата је 52 хиљаде динара а они који раде прековремено зарађују до 70 хиљада динара месечно – тврди директор фабрике Милојко Брзаковић.

Држава је помогла ову фабрику са 9,7 милијарди евра.

Сопственим средствима инвестирали су у производњу око 4 милијарди евра.

Менаџмент преговара о новим пословима када је реч о производњи спортског оружја а будућа сарадња са фабриком „Роберто гама“ отвара могућност запошљавања још сто људи.

Пут Београда је отишла једна трећина запослених, наводи Брзаковић и додаје да је у фабричким халама на радним местима остало две трећине радника.

Он сматра да Синдикат фабрике износи низ неистина у јавност и да нови закон о наоружању ни у једном сегменту не угрожава положај радника.

Радници који су протествовали у Београду у изјави за Телевизију Крагујевац кажу да је око 900 Крагујевчана било испред Скупштине Србије.

Своје незадовољство изразили су мирним протестом и предали у писменој форми захтеве надлежним Скупштинским службама.

Они негодују због новог закона и процењују да би приватизацијом, фабрика била уништена као што се показало на низу примера неуспешних приватизација у Србији, оцењује синдикални вођа Оружара, Драган Илић.

На ванредној конференцији која је одржана у фабрици „Застава оружје“ присуствовао је и пуковник Ивица Марјановић, председник Надзорног одбора ове фабрике који је рекао да је негодовање синдиката неосновано и да је држава дала највећу помоћ Крагујевцу од свих фабрика наменских производа у Србији.

Надзорни одбор неће допустити било какве активности урушавања стања у фабрици.

Закон о наоружању је добар а фабрика „Застава оружје“ према његовим речима има светлу будућност.

Притужбе синдиката и негодовање радника односило се и на запослене који су остварили пензију у овој фабрици али су и даље радно ангажовани.

Највећи ресурс фабрике су људи, поготово стручни кадрови, инжењери и квалификовани мајстори који зарад обуке младих остају у фабрици наводе у менаџменту „Застава оружје“.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *