Осамнаест одсто становништва старије од 65 година

Међународни дан старијих особа, 1. октобар обележава се у свету и Србији са циљем да се скрене пажња друштва на права старијих особа.

У нашој земљи 18 одсто становништва је старије од 65 година, а све је већи број грађана старијих од 80 година око 5,1 одсто.

Светски дан старијих особа обележен је и у Крагујевцу. Корисници Геронтолошког центра угостили су представнике бројних институца и локалне самоуправе.

Међународни дан старијих особа повод је за дружење у Геронтолошком центру.

Чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту Гордана Дамњановић, подсетила је овом приликом да град Крагујевац подржава преко 40 хиљада пензионера у нашем граду.

У циљу унапређења положаја старијих особа неопходно је обезбедити адекватну здравствену заштиту, посебно старијима из руралних средина, женама, особама са инвалидитетом.

Геронтолошки центар у Крагујевцу тренутно има капацитет од 334 кревета, а очекује се проширење одељења за палијативну негу.

Поводом обележавања Међународног дана страријих, Институт за јавно здравље за сутра је најавио већ традиционално козметичко улепшавање за кориснике Геронтолошког центра, а и предавање на тему кардиоваскуларних болести.

Статистички подаци који се на Међународни дан старијих особа чују указују да у нашој земљи свака десета стара особа живи испод границе сиромаштва, више од 11 хиљада особа старијих од 65 година прима социјалну помоћ, а готово пола милиона старих особа у нашој земљи има минималну пензију.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *