Оскрнављен споменик црвеноармејцима у Опорници

Иако је Крагујевац град у коме се чува успомена на бројне жртве страдале у борби за слободу, забрињава податак да су у предходном периоду скрнављени споменици из посткомунистичког периода на неколико локација.

Вандали су недавно оскрнавили споменик стрељаним Србима, Јеврејима и Ромима у насељу Багремар, а пре неколико дана и споменик посвећен припадницима Црвене армије у Опорници.

Симбол заједничке борбе два братска народа совјетског и српског, који су се борили против фашизма у Другом светском рату, представљају споменици широм земље.

У ослобођењу Крагујевца 1944. године страдали су многи грађани, а тада је живот изгубило преко хиљаду официра, подофицира и војника, међу којима су били и совјетски црвеноармејци.

Споменик храбрим совјетским борцима подигнут у Опорници недавно је оскрнављен.

Велика спомен плоча на којој је уклесана петокрака звезда, симбол због кога је на хиљаде младих људи у Србији и савезничким земљама кренуло у борбу против фашизма је поломљена, а на остатку споменика јасно се уочавају трагови рушења.

Социолог Лела Вујошевић сматра да разлози скрнављења споменика нису идеолошки, већ се ради о девијантном понашању грађана.

Крагујевчани осуђују вандалски чин скрнављања и рушења споменика, а многи од њих предлажу најстроже кажњавање починилаца.

Српски и руски народ повезује вековно пријатељство и савезништво у ратовима који су вођени у прошлости.

Вандалски чин појединаца или мале групе грађана који су учествовали у скрнављању споменика припадницима Црвене армије није усмерен на односе Србије и Руске федерације сматрају у СУБНОР-у.

У овој организацији апелују на надлежне да се почиониоци што пре пронађу и казне.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

3 thoughts on “Оскрнављен споменик црвеноармејцима у Опорници”

 1. 🇷🇸Чланови удружења сународника и пријатеља Русије „СВЕТ“- Крагујевац су дубоко потресени варварским скрнављењем спомен обележја припадницима славне Црвене армије у селу Опорница код Крагујевца.
  Акт вандализма се десио 24. марта што је на својој званичој фејсбук страници саопштио СУБНОР Крагујевца и Шумадије.

  Други светски рат је оставио дубок траг у свакој нашој породици. Током ослобођења Крагујевца 270 руских војника је изгубило свој живот. Крагујевчани захвално одају њима пошту полагајући сваке године венце крај овог споменика као симбола неустрашивости и храбрости, као симбола заједничких жртава Југославије и бораца Црвене армије, као симбола поноса, истине и сећања.
  Уверени смо да ће споменик бити у потпуности обновљен ускоро. Рачунамо да ће вандали бити пронађени и заслужено кажњени.

  🇷🇺Члены Общества соотечественников и друзей России «МИР»-Крагуевац глубоко потрясены варварским осквернением мемориала воинам знаменитой Красной Армии в селе Опорница близ Крагуеваца. Акт вандализма произошел 24 марта, о чем объявил СУБНОР Крагуеваца и Шумадии на своей официальной странице в Facebook.

  Вторая мировая война оставила глубокий след в каждой из наших семей. Во время освобождения Крагуеваца погибли 270 российских солдат. Жители Крагуеваца с благодарностью отдают им дань уважения, ежегодно возлагая венки у этого памятника как символ бесстрашия и отваги, как символ совместных жертв Югославии и бойцов Красной Армии, как символ гордости, правды и памяти.
  Мы уверены, что вскоре памятник будет полностью отреставрирован. Мы рассчитываем, что вандалы будут найдены и заслуженно наказаны.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.