Осмаци данас полажу тест из српског језика


Ученици осмог разреда основних школа у Србији данас полажу завршни испит на крају основног образовања и васпитања из српског, односно матерњег језика.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је све спремно за полагање завршног испита за ученике осмог разреда у Србији, истакавши да ће се данас полагати српски, односно матерњи језик, наредни дан математика, а 20. јуна изабрани предмет.

„Предузели смо све да безбедност пре свега деце, а и самих тестова и тајност буду на нивоу. Задаци ће бити као и ових година по тежини – основни, средњи и напредни ниво ће се у оној сразмери у питањима распоредити као што је то било и до сада, тако да ћемо имати прилику да 66.970 ученика осмог разреда приступи испиту“, навела је министарка.

Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.
Ученици су дужни да у школу дођу најкасније сат времена пре почетка испита, пише на сајту www.mojasrednjaskola.gov.rs.

На тест из српског, односно матерњег језика они треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку „пиши бриши“), графитну оловку и гумицу.

Са собом треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршеног испита), као и прибор за рад.

Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута, као ни последњих 15 минута.

На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.
Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате на нивоу школа и порталу Моја средња школа имати у суботу 22. јуна, а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

Листа опредељења за упис у средњу школу моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Упис у средње школе и ове године ће моћи да се обави електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *