Осмаци успешни на завршном испиту

Већина ученика крагујевачких основних школа завршни испит пологжила је успешно.

Осмаци су најбоље знање показали на комбинованом тесту, на коме су тачно урадили 68 посто питања.

Остварили су просечних 9,52 бода од могућих 14. Знање из српског језика је задовољавајуће, на 62 посто питања одговорили су тачно, док је за нијансу слабији резултат завршног теста из математике на коме је решено 52 одсто задатака.

После тродневног полагања завршних испита, ишчекивања резултата и рангирања у току је попуњавање листе жеља, које је већина ученика већ предала средњим школама.

Највеће интересовање и даље влада за Прву Гимназију, Медицинску и Економску школу. Информатика је и даље најпожељнији смер.

Од ове школске године новина да ће и Друга крагујевачка гимназија уписати једно ит одељење. То је део Националне стратегије о увођењу ИТ одељења у гимназијама широм Србије.

За крагујевчане који су у листу жеља попуњавали школовање за информатику у Првој гимназији где остаје једно одељење овог смера, то значи нову додатну шансу.

У осталим средњим школама нема измена у наставном програму, односно броју одељења.

Најважнија информација је да ће сви ученици бити уписани, јер је мањи број деце у овој генерацији малих матураната од броја места у средњим школама.

Анализа резултата завршног испита упућује на то да су основци солидно урадили тест из српског језика, математике, комбиновани.

Рангирање ученика приликом уписа у средњу школу ове годин вршило се на основу бодова остварених успехом током школовања.

Ученик је могао да има максимално 60 бодова на основу успеха, 40 стечених на основу завршног теста.

За упис у специјализоване средње школе приликом рангирања узимају се и бодови које су ученици стекли учествовањем и освајањем награда на неком од такмичења на државном или међународном нивоу као и носиоци Вукове дипломе.

Малу матуру полагало је више од 70 хиљада осмака на нивоу целе Србије, а у средњим школама има 7 хиљада места више.

Да ли ће добити ђачку књижицу жељене, будући средњошколци знаће се у понедељак 9. јула када се објављују званични и коначни резултати расподеле места по школама.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *