Особе висине до 1,35 метара морају имати посебна седишта или подметаче

Приликом путовања, неопходно је да возило буде исправно, да сви путници, како на задњем тако и на предњем седишту, имају сигурносне појасеве, да кофери буду постављени тако да не угрожавају ни возача ни путника и да не ометају видљивост, и да особе висине до 1,35 метара морају имати посебна седишта или подметаче, каже пуковник полиције Златко Беленцан.

Он подсећа да родитељима треба да буде приоритет безбедно и прописно учествовање у саобраћају.

Деца по закону морају да буду у дечијем седишту, да сигурносни појас буде преко тела детета и да дечије седиште обавезно буде причвршћено за возило онако како је то предвидео произвођач.

Национална кампања коришћења дечијег седишта је, како каже Беленцан, одобрена од највишег тела у Србији која се бави безбедношћу у саобраћају, у ком учествују готово сва министарства, и додаје да се тренутно, због туристичке сезоне, највише промовишу сигурносни појасеви, дечија седишта и брзина јер је уочено да су то фактори који доприносе тежим последицама приликом саобраћајних незгода.

Када је реч о путовању, Беленцан наглашава да путници морају бити спремни на одступање од временског планирања.

У наредном периоду ћемо контролисати туристичке аутобусе.

Акценат је дат заједно са Асоцијацијом туристичких агенција, да се аутобуси прегледају пре него што крену на пут да би се прописно и безбедно превозили путници који су се определили да летују на некој од дестинација, рекао је Беленцан и додао да ће се вршити и контрола возача како би се утврдило да ли испуњавају све услове.

МУП је од 1. јуна кренуо акцију туристичке сезоне, што значи појачано присуство саобраћајне полиције, опште надлежности и одређених припадника жандармерије.

Покривају се одмаралишта, бензинске пумпе, а циљ МУП-а јесте безбедно учествовање у саобраћају, али и заштита имовине приликом одмора, казао је Беленцан.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *