Откривен споменик Јосифу Бродилу у Шумарицама

Споменик Јосифу Бродилу, Чеху који је био припадник Војске Краљевине Србије и оснивач Музичког друштва у Крагујевцу, свечано је откривен данас на Војничком гробљу у Шумарицама.

Овом догађају присуствовале су делегације из Србије и Чешке.

Јосиф Бродил био је капелник прве класе Војске Краљевине Србије, композитор, диригент и оснивач Музичког друштва у Крагујевцу, које је 1925. године названо по њему.

За своје заслуге награђен је највишим државним признањима. Бродил је погинуо током опсаде Скадра у Првом балканском рату у којем се истакао својом храброшћу.

Откривањем споменика, Крагујевац је одао признање овом великану.

Иако његови остаци леже код Скадра, супруга Јосифа Бродила подигла му је споменик на Варошком гробљу у Крагујевцу где му се, немаром, изгубио траг.

Пронађен је прошле године у оштећеном стању. Сарадњом Народног и музеја „21. октобар“, Завода за заштиту споменика културе, града Крагујевца и Удружења „Чеси Шумадије“ споменик је рестауриран и постављен у Шумарицама.

Представници Чешке, града Крагујевца и борачких организација положили су венце на споменик Јосифу Бродилу, који се налази међу његовим саборцима на Војничком гробљу у Шумарицама.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *