Отварање изложбе „Стара и ретка књига у цркви у Брзану“

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Крагујевцу, у понедељак 15. јануара, од 18 часова, биће отворена изложба „Стара и ретка књига у цркви у Брзану“.

Изложба и каталог су резултати пројекта ,,Презентација резултата истраживања и рада на заштити старе и ретке библиотечке грађе, коју поседује црква у селу Брзан“ који је финансијски подржало Министарство културе и општина Баточина.

За потребе изложбе штампано је 11 паноа, на којима је представљено 6 књига, а седам публикација старе и ретке српске књиге из 18. и 19. века. На изложбеним паноима налазе се најзначајније стране старих и ретких књига, као својеврсно сведочанство живота цркве, смене свештеника у селу Брзан и прошлих времена, чији је траг остао у књигама, у виду посвета митрополита, печата дародаваца, бележака свештеника, који су опслуживали брзанску парохију.

Изложба ће пружити могућност за нове увиде у историјски период од краја 18. кроз читав 19. век и дати смернице за даљи истраживачки рад. Циљ свих нас је да се на прави начин истражи, вреднује, сачува, заштити и у фокус друштвеног живота врати културно благо које Црквена општина у Брзану поседује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *