Отварање Погона за прикупљање и пласман меда у Рачи крајем марта

Погон за прикупљање и пласман меда пчелара Савеза пчеларских организација Србије „Наш мед“ биће оворен крајем марта у општини Рача, најављено је на редовној годишњој скупштини Друштва пчелара Крагујевца.

Чланови Друштва су на редовној седници изабрали ново руководство крагујевачке организације које ће радити на афирмацији пчеларства као гране пољопривреде, едукацији чланова и повећању приноса по кошници са чим нису били задовољни у претходном периоду.

Градња погона за прикупљање и пласман меда пчелара Савеза пчеларских организација Србије у Рачи је завршена и ускоро ће почети са радом.

Идеја је да се у овом производном погону, на једном месту, сакупљају производи пчелара из целе Србије. То ће, поред споровођења добре пчеларске праксе, гарантовати и квалитет меда и адекватан положај на тржишту.

Пчелари подсећају да је, у сарадњи са ресорним министарством крајем прошле године усвојен одговарајући правилник по коме сваки пчелар може да добије јединствен број са којим легално пласира мед на тржишту.

Очекује се и допуна Правилника за пласман малих количина пољопривредних производа кроз трговине, тако да ће пчелари моћи да наступају као појединци и у продајним објектима и на тај начин директно дођу до потрошача.

Друштво пчелара Крагујевца постоји више од 120 година и окупља око 200 чланова са чак 17 хиљада кошница. Ново руководство крагујевачког Друштва имаће непромењене приоритете у раду.

Година за нама је била лоша за пчеларску производњу. Због лоших временских услова, приноси су били мали, а пчелари су се и током 2019. „борили“ су се са проблемима уботребе тешке хемије, али и оних који на тржиште по изузетно ниским ценама пласирају кривотворени мед.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *