Отворенa фабрика компаније Јанфенг у Крагујевцу

У Слободној зони Шумадије отворен је нови производни погон компаније Јанфенг, светског лидера у области аутомобилских ентеријера, први у Србији.

Свечаном отварању прве фабрике Јанфенг у Србији присуствовали су градоначелник Крагујевца Радомир Николић, председник Србије Александар Вучић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, Милан Радовић, директор производње погона у Крагујевцу као и Стив Месарош, извршни директор компаније.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас важан дан за Крагујевац и Србију. Према његовим речима, прва производна линија је већ инсталирана у крагујевачком погону, друга је стигла а очекује се да трећа и четврта у Крагујевцу буду до априла.

Такође је изнео информацију да Србија први пут има мање од 10 посто незапослених.

Председник је изразио задовољство што ће се у погону кинеске компаније у Крагујевцу запошљавати млади и квалификовани људи. Отварањем нових радних места смањује се незапосленост и унапређују услови за останак младих у Србији, рекао је Вучић.

Генерални директор Јанфенг аутомотиве интериор Стив Месарош је на отварању рекао: „Ово је прва Јанфенг фабрика у Србији и најновија у Европи, у којој ће се производити високотехнолошки делови и компоненте за аутоиндустрију.“

Такође је објаснио значење имена ове фабрике која у преводу значи „Искусни пионир“.

Представљена је и Паметна кабина будућности, која је на неки начин и визија њиховог развоја заснована на иновативности.

Изабрали су да дођу у Србију јер се тренд аутоиндустрија креће ка истоку, а у Крагујевац долазе јер постоји добро обучен и квалитетан кадар, јер је универзитетски центар и има дугу традицију аутомобилске производње.

Очекује се да ће у фабрици, у складу са увођењем новог програма бити упослено око 800 радника.

У обраћању градоначелник Крагујевца Радомир Николић истакао је да је за годину дана председник Србије пресекао две врпце у Крагујевцу а фабрика која се данас отвара изграђена је за мање од 10 месеци.

Јанфенг је први корисник Слободне зоне и прва велика компанија, која ће променити квалитет живота Крагујевчана.

Радомир Николић се, поред осталог, захвалио држави на подршци да се задржи српска младост у Србији.

Милош Радовић, директор производње Јанфенг у Крагујевцу, изјавио је да је ово 111 фабрика компаније у свету а прва у Крагујевцу.

Главна предност ове фабрике, у односу на друге фабрике ове групације у свету, је што је близу града. Радови на изградњи су почели у априлу и завршени су у врло кратком року.

Нагласио је да су имали подршку и владе Републике Србије и градских власти због чега су и успели да фабрику заврше у овако кратком року.

Фабрички круг обухвата 5 хектара са 22.000 м2 пословног простора и могућношћу проширења.

Тренутно је у функцији једна производна линија док је у припреми још једна. Планирано је да се 2023. године достигне број од 800 запослених радника.

У наредне четири године фабрика треба да достигне профит од 76 милиона евра, рекла је амбасадорка Кине на отварању фабрике и изразила захвалност председнику Вучићу и градоначелнику Радомиру Николићу на подршци и сарадњи.

Бо је додала да сада кинеске компаније брже бирају Србију за место за своје погоне.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *