Отворен нови Казнено-поправни завод у Крагујевцу

Нови Казнено-поправни завод у Крагујевцу спада у ред најсигурнијих затвора у Србији, затвореног је типа, капацитета за 500 особа лишених слободе.

Комплекс се састоји од 11 објеката, укупне површине 22.000 квадрата.

Централни затворски објекат се простире на 12.700 квадрата.

Завод има 265 соба, укључујући собе за особе са инвалидитетом, болничке собе и самице у складу са савременим стандардима Европских затворских правила.

Изградња је трајала две године, а радови су изведени у складу са стандардима Европских затворских правила, због чега овај објекат може  да се пореди са најсавременијим затворима Европске уније.

Вредност изградње и опремања је 30 милиона евра, од чега је Развојна банка Савета Европе кредитирала 17 милиона евра, а Република Србија обезбедила 13 милиона евра.

Собе за смештај лица су опремљене намештајем интерно произведеним у КПЗ у Нишу, Пожаревцу, Сремској Митровици, КПЗ за малолетнике у Ваљеву и КПЗ за жене у Пожаревцу, чиме су остварене милионске уштеде у буџету Републике Србије јер су на изради намештаја била ангажована осуђена лица и штићеници који су прошли обуку у наведеним установама за ове послове.

КПЗ ће имати 270 запослених, а у току је пријем 138 припадника Службе за обезбеђење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *