Отворена апотека у амбуланти „Филип Кљајић“

У здравственој станици „Филип Кљајић“ отворена је државна апотека која ће допринети да се пацијентима који се лече у овој здравственој установи вишеструко побољша ниво пружања медицинских услуга.

Поред представника Апотекарске установе и Дома здравља, свечаном отварању присуствовали су сарадници из медицинских и здравствених установа, као и чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Отварање апотеке у здравственој амбуланти „Филип Кљајић“ биће од велике користи здравственим осигураницима којих има око 10 хиљада у овој станици.

Поред радно активне популације која се лечи у медицини рада, значајан број картона и изабраног лекара у овој медицинској установи има становништво које живи у овом делу града.

Апотекарска установа Крагујевац своју 185. годину рада дочекује отварањем 28 градске апотеке.

Од прошле године највећи посао је обезбедити заштитну опрему од ковида 19.

Комплетно обнављање здравствене станице „Филип Кљајић“ која припада Заводу за здравствену заштиту радника са отварањем апотеке је заокружено, али ту није крај.

Град Крагујевац, који је оснивач Апотекарске установе, има планове за отварање нових апотека, нарочито на сеоском подручју.

Прва апотека у обновљеној српској држави отворена је далеке 1836. године.

Павле Илић из Бечкерека завршивши фармацију у Бечу, прве лекове справљао је у Крагујевцу.

Када је кнез Михаило Обреновић донео одлуку да престоницу опет врати у Крагујевац, то је значило и повратак апотеке у град.

Међутим, 1841. године уследила је  поново сеоба фармацеутске установе у Београд, јер је тамо било смештено највише војске, а она је била главни потрошач лекова.

У години јубилеја, Апотекарска установа наставља дугу и успешну традицију рада у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *