Отворена четири нова поглавља у преговорима Србије са ЕУ

Србија је на Међувладиној конфренцији у Бриселу отворила кластер 4 у преговорима о чланству у ЕУ.

У оквиру кластера 4 који се односи на Зелену агенду и одрживу повезаност отворена су четири нова поглавља: поглавље 14 (транспортна политика), поглавље 15 (енергетика), поглавље 21 (трансевропске мреже) и поглавље 27 (животна средина).

Делегацију Србије у Бриселу предводе премијерка Ана Брнабић и министар европских интеграција, Јадранка Јоксимовић.

Испред Савета ЕУ, конфренцијом је председавао словеначки државани секретар, Гашпер Довжан, а Европску комисију представља комесар за проширење, Оливер Вархеји.

После Међувладине конфренције ЕУ Србија и отварања калстера у Бриселу ће се одржати и конфренција за медије делегација Србије и ЕУ.

Брнабић је јуче рекла да отварање Кластера 4 представља и велико признање ЕУ свему што је Србија урадила до сада када је реч о заштити животне средине.

Србија је до сада, по старој методологији преговора о приступању, отворила 18 поглавља, од којих су два привремено затворена.

Након данашње Међувалдине конфренције, Србија ће имати отворена 22 поглавља од укупно 33, подељиних у шест кластера.

На претходној Међувладиној конференцији, одржаној крајем јуна у Луксембургу констатовано је да Србија формално, по новој методологији, већ има отворен први тзв фундаментални кластер који се тиче владавине права, функционисања демократских институција и економских критеријума.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.