Отворена изложба „Папир говори – папирни новац Србије и Југославије од 1887-1996“

У галерији Куће Ђуре Јакшића, отворена је изложба „Папир говори – папирни новац Србије и Југославије од 1887-1996“ аутора Небојше Димитријевића.

Изложба приказује уску повезаност иконографије тадашњег новца са историјским развојем Србије у пероду од Краљевине Србије до Савезне Републике Југославије.

Папирни новац Србије и Југославије од 1887-1996. године који је изложен у галеријском простору куће Ђуре Јакшића чува се у Нумизматичкој збирци Народног музеја у Лесковцу.

Поред монетарне вредности, кроз иконографију и симболе на новцу, може се доста сазнати и о значајним променама у нашој земљи, али и њен историјски развој и политичке промене.

На паноима се може видети први штампани новац, чувени црвендаћ, као и једина штампана новачаница са ликом Светог Саве.

Изложбу у Крагујевцу организовали су Историјски архив Шумадије и Народна библиотека „Вук Караџић“ у сарадњи са Народним музејом из Лесковца.

Изложба је први пут приређена ове године у Лесковцу у оквиру манифестације „Музеји за 10“.

Поставку „Папир говори – папирни новац Србије и Југославије од 1887-1996“ посетиоци у Крагујевцу могу погледати до 14. децембра у кући Ђуре Јакшића.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.