Отворена изложба стрип аутора и сликара Сабахудина Мурановића

У галеријском простору Народне библиотеке „Вук Караџић“ отворена је самостална изложба стрип аутора и сликара Сабахудина Мурановића – Мурана из Пријепоља.

Изложба прати наставак Међународне стрип конференције „Kragujevac Comic Con“ године 13. у организацији Удружења Свет стрипа.

Изложени су Мурановићеви барељефи,илустрације, карикатуре, стрипови и радови у техници картон арт.

Уметник препознатљивог стила, технике, естетике Сабахудин Мурановић за сусрет са крагујевачком ликовном публиком, приредио је поставку под називом – Метроном у спектру на којој су представљена два циклуса. Један осликава стање инспирације, други посвећен ликовним идејама.

Богатом стваралачком ликовном опусу, Мурановић сада додаје и водећу технику у свету, картон арт. На тој петослојној подлози урадио је омаж својим узорима.

Стрип аутор и сликар Сабахудин Муарновић до сада је објавио 9 албума стрипа, добитник је многобројних домаћих и међународних признања, усчесник свих фестивала на Балкану, предавач.

Сарађује са часописима, публикацијама, а његове илустрације налазе се на бројним књигама и издањима у земљи и иностранству. Поклоник је комбиноване технике, тренутно ради 4 тематска стрип албума.

Оно што посебно истиче Сабахудин Мурановић су 2 албума који ће бити за сада највећи домет у његовом стваралаштву – то су адаптације за стрип по романима Меше Селимовића „Тврђава“ и „ Дервиш и смрт“.

У галерији Народне библиотеке посетиоци могу да погледају пресек досадашњих радова аутора.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *