Отворена изложба “Сусрети/Бегегнунген”

Поводом обележавања 200 године престоног Крагујевца и мајских свечаности отворена је изложба Сусрети/Бегегнунген Предрага Цилета Михајловића и Хуберта Колоцека.

У оквиру сарадње Крагујевца и братимљеног и партнерског града Инголштата у Немачкој постављена је изложба којом се Универзитетска галерија придружила бројним културним манифестацијама поводом прославе дана града.

Сарадња између немачког града Инголштата и Крагујевца траје већ петнаест година.

Поред сусрета у области економије и размене ученика значајно место у партнерским односима заузимају уметност и култура.

Два пријатељска града послала су по једног фотографа да кроз објектив из своје перспективе забележе и пренесу утиске до тада непознатог града, резултат пројекта је назван Сусрети.

Предраг Циле Михајловић, мајстор фотографије, ради у крагујевачком Народном музеју и до сада је више пута награђиван на изложбама фото – савеза.

Окружен пријатељски настројеним људима увек спремним на сваку врсту помоћи, из Инголштата је понео само лепе утиске што је и пренео својим фотографијама изложеним на овој поставци.

Хуберт Клоцек до 2006. године искључиво је фотографисао у аналогном средњем формату и израђивао црно беле фотографије.

Након преласка на дигиталну фотографију сам обрађује и спроводи фотографски процес па се тако обрада његових фотографија врши у потпуности у складу са аналогном техником фотографисања.

Заједничка изложба фотографија под називом Сусрети – једна је врста поклона граду Крагујевцу који обележава 200 година од проглашења за престоницу Србије.

Фотографи су својим радовима пренели утиске и имресије из Крагујевца и Инголштата, градова који се не окрећу за ружном прошлошћу већ гледају у заједничку будућност.

Изложба је отворена у галерији Универзитетске библиотеке и може се погледати до 22. маја.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *