Прва акредитована лабораторија у Шумадији за испитивање квалитета вина и производа од вина, отворена је у Крагујевцу, при Институту за информационе технологије крагујевачког Универзитета.
У оквиру лабораторије акредитовано је 12 метода за испитивање вина, на којима ће радити најбољи истраживачи и научни сарадници у области хемије и технологије са крагујевачких факултета.
Лабораторија је опремљена насавременијом опремом, уз помоћ које је могуће утврдити више од 20 основних параметара који су услови за пласирање вина на тржиште.
Више од 40 винарија са територије Шумадије и 10-ак виноградара, који су чланови Удружења винара Шумадије, од данас су у могућности да, резултате квалитета својих производа и јасно одређене параметре за пласирање вина на тржиште, добијају у Крагујевцу у најкраћем могућем року.
Крагујевачка лабораторија за испитивање вина акредитована је и на међународном нивоу, што може донети посебне бенефите крагујевачком Универзитету.
У првој лабораторији за испитивање вина у Шумадији раде најбољи истраживачи и научни сарадници у области хемије и технологије крагујевачких факултета.
Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.