Ове године мање првака у Шумадијском округу

Упис првака у основне школе почиње 2. априла и траје до краја маја. Ове године будући прваци су малишани рођени од 1. марта 2011. до краја фебруара 2012. године.

Како је до испуњавања ове законске обавезе остало још мало времена, родитељи би требало да за мање од 15 дана прикупе неопходну документацију за упис детета у први разред.

Иначе, на подручју Шумадијског округа ове године је 44 првака мање у односу на прошлу школску годину.

Да би дете било уписано у први разред , родитељи треба школи да доставе: извод из књиге рођених, пријаву пребивалишта и потврду о похађању припремног предшколског програма.

Уз документацију потребну за упис, родитељи достављају и доказ о обављеном обавезном здравственом прегледу детета.

Циљ систематског прегледа је процена здравственог стања детета и његова зрелост за упис у први разред основне школе.

Психолог или педагог школе раде процену и разговор прилагођен узрасту детета. Дете на тестирању показује креативност, сналажљивост у свакодневним ситуацијама.

Пред полазак детета у школу треба радити на формирању радних навика кроз игру и цртање а што више подстаћи његову самосталност и никако школу представљати као баук.

За сваког родитеља, полазак детета у школу је један од важнијих животних догађаја.

Истини за вољу, одувек је овај радостан догађај предствљао већи стрес за старије чланове породице, него за малишане који са радошћу ишчекују улазак у учионице.

После обављене процедуре, јединица локалне самоуправе води евиденцију и обавештава школу и родитеље односно старатеље о деци која су стасала за упис и која су уписана у школу.

Град већ годинама уназад брине о томе да се прваци се и пре 1. септрмбра осећају уважено када им на кућну адресу поштар лично доставља документ да су постали успешно уписани ученици.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *