Перица Донков у галерији Рима

Овогодишњи програм галерија “Рима” започела је изложбом Перице Донкова, магистра сликарства и редовног професора Факултета уметности, Универзитета у Нишу.

Радови овог уметника нашли су се на свим значајнијим ликовним манифестацијама, током осамдесетих и деведесетих година. Крагујевачкој публици представио се најновијим радовима под називом “Глува соба”.

Уметник Перица Донков Факултет ликовних уметности завршио је у Београду, где је и магистрирао 1984. године, у класи Раденка Мишевића.

Након пожара, у ком је његов атеље уништен са целокупним опусом, Перица и даље ствара и излаже са истим ентузијазмом као и средином осамдесетих година, када је имао прву самосталну изложбу.

У Крагујевцу Донков се представио са најновијим радовима под именом “Глува соба”.

Апстрактним сликама, из последњег циклуса, Донков наставља да преиспитује границе слике као медија.

У галерији “Рима”, премијерно је представљено седам радова. Љубитељи уметности ће и, у наредном периоду, у овом простору видети дела неких од најеминетнијих уметника Србије.

Дела Перице Донкова налазе се у сталној поставци савремене уметности Музеја у Београду.

Добитник је многобројних награда, од којих се издвајају Златна палета УЛУС-а, награда “Бели Анђео” и признање Града Ниша. Изложба је отворена до 6. маја у галерији “Рима”.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *