Персонални асистенти за особе са инвалидитетом

Одлуком о изменама и допунама одлуке о социјалној заштити града Крагујевца, особе са инвалидитетом које су радно способне са процењеним првим или другим степеном подршке, добиће нову услугу у систему социјалне заштите, а то је персонална асистенција.

Услуге персоналног асистента биће доступне пунолетним лицима са инвалидитетом са процењеним првим или другим степеном подршке која је кориснику неопходна за задовољавање личних потреба и укључивања у образовне, али и ради успостављања што већег нивоа самосталности.

Ово је веома важно, јер на тај начин они могу да живе равноправно као и сви остали чланови друштва.

То ће им пружити могућност да задовоље личне потребе али и да се укључе у образовне, радне и друге друштвене активности.
Између осталог, персонални асистенти пружиће помоћ у одржавању личне хигијене, задовољењу основних животних потреба, а биће и помоћ у коришћењу терапеутских и здравствених услуга, или при комуникацији.

Новом одлуком о социјалној заштити града Крагујевца, критеријуми за остваривање права на бесплатну ужину у ђачкој кухињи, остали су исти.

Око 1200 крагујевачких основаца примаће бесплатну ужину, али и 1800 ђака који немају решење надлежног Центра за социјални рад за остваривање овог права.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *