Пијачни барометар

На крагујевачкој зеленој пијаци у понуди је обиље воћа и поврћа које се углавном највише купује. На тезгама су уобичајени артикли који такође имају своје купце.

Отварање великих тржних центара у којима Крагујевчани пазаре нарочито викендом умањило је посету пијацама па се продавци жале на мањи промет у односу на раније године. Ипак још увек има оних који воле да викендом купују на пијаци.

Недељна куповина на зеленим пијацама подразумева пуне торбе ђаконија које се углавном утроше за недељни ручак.

Највише се купује кромпир који кошта 50 динара по килограму, зелена салата је 30 динара, цвекла стаје 35 динара док за кисели купус треба издвојити 70 динара по килограму.

Цене сира и кајмака стандардно су исте месецима, сир кошта од 250 до 300 динара док би за куповину кајмака требало издвојити 700 динара.

Међу купцима на зеленој пијаци доминирају домаћице које се старају да породици обезбеде квалитетан недељни ручак, који углавном окупља све чланове породице.

Пијачни продавци тврде да куповна моћ Крагујевчана опада из дана у дан и наводе да је предходних година промет био већи.

Током зиме уобичајене су прехладе и вируси а како би се побољшао имунитет лекари саветују конзумирање воћа и цитруса.
Тако за килограм јабука треба издвојити од 30 до 50 динара, поморанџе су 70 динара по килограму а лимун 150.

Продавци чајева у понуди имају одличне биљне мешавине које свакако могу да предупреде учестале вирусе.

За домаћице које воле домаћу кухињу а нису стигле да припреме зимницу на зеленој пијаци је богата понуда. Највише се продаје млевени парадајз који кошта сто динара по литру и ајвара који кошта 300 динара.

Куповину бројних артикала на зеленој пијаци уоптпуниће и букет свежих мимоза пристиглих са далеког Јадрана, који кошта сто динара.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *