„Писмо Ћирилово“ као допринос очувању језика и писма

Међународни књижевни сусрети под називом „Писмо Ћирилово“, трећи по реду, одржни су у Крагујевцу.

Манифестацију је организовала овдашња Књижевна заједница, у сарадњи са Удружењем српско-румунског пријатељства „Ризница“.

Због епидемиолошке ситуације, гости из Румуније учествовали су на сусретима путем видео линка.

Сачувати ћирилично писмо и српски језик, основна је идеја којом су се водили представници Књижевне задруге Крагујевац када су пре три године осмислили манифестацију „Писмо Ћирилово“.

Књижевни сусрети носе симболичан назив, у знак сећања на солунску браћу Ћирила и Методија, који су заслужни за ширење писмености међу словенским народима.

У крагујевачкој Књижевној заједници сматрају да би опстанак ћирилице могао да буде доведен у питање услед налета савремених технологија и уверења да ће мондијализам избрисати све језике осим енглеског.

Међународни књижевни сусрети „Писмо Ћирилово“ први пут су организовани 2018. године. Домаћин прве две манифестације био је манастир Свети Димитрије у Бајчетини, а ове године та част припала је Народној библиотеци „Вук Караџић“.

Овогодишње „Писмо Ћирилово“ окупило је у Кући Ђуре Јакшића чланове крагујевачке Књижевне заједнице и госте из Београда који су представили свој рад, а на сусретима су, путем видео линка, учествовали и књижевни ствараоци из Румуније.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *