Пластеничка производња цвећа доноси профит

У селима широм Србије многобројни пољопривредници пронашли су добру рачуницу у пластеничкој производњи цвећа.

Иако је улагање у овај посао у почетку скупо, јер за пластеник од сто квадрата треба издвојити око 3 хиљаде евра, производња цветних садница може да донесе добру зараду после годину дана од прве садње.

Из садржаја емисије “Шумадијски праг” која је на нашем програму недељом од 12h издвајамо причу о пластеницима са цвећем породице Петровић из Војиновца, села општине Рача.

Гајење цвећа у пластеницима подразумева много рада, улагања и стрпљења, наводи породица Петровић из Војиновца која се више од двадесет година бави овим послом.

У пластеницима које су подигли на окућници посађено је око 80 хиљада садница сезонског цвећа.

Цела породица Петровић укључена је у посао који, како кажу траје током целе године.

Велико је улагање у садни матерјал, земљу, саксије, прихрану а од марта до јуна садни материјал, сезонске цветнице за балконе и баште доносе профит.

Јесен је ове године била топла, а почетак зимског периода још увек није донео хладне дане и мрез, па је изостао трошак за догревање пластеника.

Љубав према цвећу и предани рад у пластеницима исплатљивији је од других видова пољопривредне производње.

Ипак Петровићи из Војиновца, наводе да се цвеће све мање купује и да се продаја из године у годину смањује. Без обзира на то, ова породица не одустаје од посла.

Љубитељи цвећа који живе у граду, већ почетком марта почињу да купују прве цветне саднице за баште и балконе.

Има и оних који ће последњи динар у кућном буџету издвојизи за набавку сезонског цвећа.

Мушкатле, ледена срца, кадифе и многе друге сезонске даме увелико су се развиле у пластеницима.

До изношења на пијачне тезге, узгајивачи цвећа уложиће доста напора да их очувају од оштрих мразева догревањем пластеника.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *