Почела настава у Првој крагујевачкој гимназији

Настава у Првој крагујевачкој гимназији почела је данас. Одлагање образовног процеса условила је ситуација због пожара који је оставио видљиве трагове на сваком кораку у школи.

Школа је безбедна за одвијање наставе, а током претходних седам дана учионице су проветраване.

Ученици и професори вратили су се у клупе са нескривеним огорчењем због вандалског чина.

Непроценљива духовна штета која је однела њену највреднију ризницу не може се повратити, али инветар може.

Грађани, привредници, уметници, спортисти из дана у дан обезбеђују новац за обнову, а јучерашњим донаторским доручком прикупљено је око милион двестотине хиљада динара.

У пожару 4. јануара изгореле су четири канцеларије и учионица, вредне књиге, слике, намештај с краја 19 века.

Прву крагујевачку гимназију повезује три века континуираног школства у Србији. Зато су бивши ђаци са свих страна света својим прилозима желели су да помогну обнови школе како би спремно дочекала 185 годишњицу постојања.

Донаторским доручком за обнову гимназије, коју је организовало Удружење „300 Крагујевчана“, у сарадњи са Ђачким парламентом, Студентским парламентом Универзитета, Клубом привредника, прикупљено је око милион двестотине хиљада динара.

У организацији Студентског парламента Факултета инжењерских наука крагујевачки глумац Братислав Славковић Кеша, извешће монодраму „Одбрана и последњи дани“, у среду 17. јануара у амфитеатру факултета.

Циљ је прикупљање новчаних средстава за обнављање Прве крагујевачке гимназије, а запослени и студенти прикључиће се акцији куповином карте за представу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *