Почео завршни испит за осмаке – данас тест из српског

За више од 64.000 ученика осмог разреда почео је тродневни завршни испит, мала матура, а будући средњошколци данас, првог дана, су полагали тест из српског (матерњег) језика.

Према подацима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Шумадијском управном округу на крају школске 2021/22. године било је укупно 2.593 ученика осомог разреда.

У Крагујевцу 1.610, Аранђеловцу 431, Тополи 199, Лапову 71, Баточини 102, Книћу 95 и Рачи 85.

Ове године, због дојава о бомбама, број школа у којима је организовано полагање смањен је на 522, од 1.260 колико их је било планирано.

У уторак, 28. јуна, свршени основци ће полагати тест из математике, а дан касније и комбиновани тест (хемија, физика, историја, географија, биологија).

За решавање задатака ученици имају по 120 минута.

Листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност за неограничени број измена и допуна до 6. јула, док ће се 13. јула на порталу наћи листа распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

И упис у средње школе моћи ће да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала.

Повезивањем са системом здравства, први пут је омогућен и електронски упис за ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.