Почетак грејне сезоне повећава ризик од пожара

У сусрет грејној сезони ватрогасци позивају грађане на опрез.

Неисправне инсталације и неодговорно руковање електричним уређајима најчешћи су узроци пожара у грађевинским објектима током зимске сезоне.

Осим тога, важно је очистити димоводе и водити рачуна о одлагању огрева и пепела како би се избегле непријатне ситуације.

Хладније време доноси већу употребу грејних и других електричних уређаја у домаћинствима и пословним објектима, а самим тим и већи ризик од пожара.

Ватрогасци апелују на грађане да буду опрезни.

Управо су неисправне електричне инсталације и неодговорно руковање најчешћи узроци пожара у грађевинским објектима током зимске сезоне.

Пошто се ближи грејна сезона надлежни апелују на грађане, који користе чврст огрев, да очисте пећи и котлове, као и димоводне канале.

Чишћење димњака не изискује много новца, али значајно умањује ризик од пожара.

Иако то изискује више простора, што је чест проблем у многим домаћинствима, наадлежни кажу да грађани треба да воде рачуна и о одлагању огрева.

Препоручује се да се он налази што даље од грејних уређаја и других запаљивих материјала.

Такође, треба водити рачуна и о одлагању пепела, јер остатак жара може узроковати пожар у објекту.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *