Почетак рада Центара изврсности у Крагујевцу на пролеће

Почетак рада Центара изврсности у Крагујевцу планиран је на пролеће, чиме се завршава пут од 13 година реализације идеје и пројекта у који је држава уложила 23 милиона евра.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, са сарадницима и представницима Универзитета у Крагујевцу, посетила је објекте у којима ће академску каријеру развијати најбољи научници, истраживачи, професори и сарадници.

Центри изврсности имаће велики утицај на научно технолошки развој у целом региону.

Центри изврсности се простиру на 11,5 хиљада квадрата. Ту је предвиђен део за истраживаче Факултета медицинских наука, део за Институт за информационе технологије и део за истраживање матичних ћелија.

Цео научни комплекс добија национални значај, јер како наглашава министарка Беговић, држава мора обезбеђивањем инфраструктуре научницима да омогући добро окружење у коме ће дати свој максимум.

Центри изврсности од јуна месеца потпуно мењају академски и научно истраживачки простор Шумадије.

У Центрима изврсности радиће 300 младих истраживача, преко хиљаду и по студената имаће предавања.

Институт за информационе технологије биће окосница научно технолошког парка и директно ће бити повезан са Дата центром.

Универзитет у Крагујевцу добија огромне капацитете и прилику за још више међународних пројеката.

Омогућавање просторних капацитета за рад младим научницима, као и пружање могућности да реше стамбено питање остаје фокус пажње државе, јер се на тај начин мотивишу млади и перспективни истраживачи да остану, живе и раде у својој земљи нагласила је Беговић.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *