Почиње вакцинација против пнеумококе

У Србији почиње вакцинација деце од бактерије пнеумококе, која изазива упалу плућа, а од које годишње у свету умре више од милион и по људи, махом деце млађе од пет година.

Вакцина је обавезна за сву децу која су рођена од почетка ове године. Држава је кроз увоз обезбедила 165 хиљада доза, које су распоређене Домовима здравља.

Крагујевцу је испоручена количина од 320 доза ове вакцине и већ је распоређена свим огранцима службе за здравствену заштиту предшколске деце.

Бактерија пнеумокока највише погађа децу млађу од пет година и може да доведе до неких тешких дечјих болести.

Инфекције овом бактеријом су један од најчешћих узрока смрти. Ипак фаталне болести могу се спречити вакцином.

До сада, вакцину против пнеумокока добијала су деца искључиво по клиничким индикцијама према правилнику о здравственој заштити, према препоруци педијатара и уз сагласност родитеља.

Министар здравља, Златибор Лончар, рекао је да је увежено 165 хиљада доза, које су распоређене у домове здравља на ноивоу Србије, од којих је 320 доза ове вакцине стигло и у Крагујевац.

Вакцина против пнеумокока прима се у три дозе. Прва код деце старости два месеца живота заједно са вакцином Пентсаксим, а ревакцина се добија годину дана касније. Вакцинација се обавља о трошку државе.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *